W dzisiejszych czasach być może wszelka sfera życia przeszła wielką rewolucję, nawet zwyczajne meble kuchenne. Przecież do niedawna bardzo popularne i najbardziej dostępne były proste, bezproblemowe typy sprawiające uczucie ciepła oraz intymności, przeważające w domu. To otóż to kuchnia była uznawana za serce domu, gdzie gromadzili się wszyscy członkowie rodziny oraz spożywali wspólne posiłki. Obecnie dużo podlega zmianie, nawet miejsce wzmocnienia więzi rodzinnych. Coraz częściej rodzice nie posiadają czasu na sporządzenie jedzenia dla swych dzieci oraz dla siebie, a więc preferują łatwiejszy schemat konsumowania – wyjście do restauracji. Gastronomia oferuje szeroki dobór kuchni, aranżacji wnętrz, obsługi, więc jest w czym wybierać. Jednak zazwyczaj odwiedzanym lokalem poprzez całe rodziny jest pizzeria.

Nie odbywa się to bez przyczyny – kto z nas nie lubi włoskiej kuchni, pachnącej pomidorami, bazylią plus parmezanem? Każdy z nas lubi makarony z rozmaitymi sosami, a przede wszystkim pizzę z dodatkami. Chociaż nawet najprostszą Margheritą nikt by nie pogardził. Nie od dziś wiadomo, iż sytuacja ekwipunku jest najważniejsza w gastronomii. Zabierając się za otwarcie pizzerii zaleca się skupić większą uwagę w tej kwestii. Musisz to dokonać rozważnie, gdyż najczęściej posiadamy okrojone środki pieniężne. Na zapleczu naszej pizzerii nie może zabraknąć – mieszalnika do ciasta, pieca do pizzy, lodówek, stołu chłodniczego, szaf chłodzących, łopat, pojemników. Przełom XX oraz XXI wieku sprawił, iż do naszego kraju zaczęły wchodzić smaki z różnorodnych zakątków świata. Aktualnie możemy mówić, że staliśmy się niebywale kulinarnym państwem – świadome gotowanie, należyte sumowanie smaków i witalne odżywianie. Na całym świecie zapanował szał na gotowanie – półki w księgarniach uginają się od publikacji kucharskich tych bardziej i mniej znanych autorów.

Też w mediach bez problemu udaje się znaleźć programy poświęcone nauce gotowania, kulinarnych podróży czy zdrowemu gotowaniu. W dużych miastach wybór lokalu może czynić trudności, gdyż dostępność kulinarnych smaków jest wielki. Na każdym kroku spotkać można parę lokali gastronomicznych i to z odmienną kuchnią. Kobieta w kuchni nie łączy się już ze typową kurą domową, ale świadomą gospodynią która potrafi wyczarować genialne potrawy w kuchni. Także mężczyźni coraz to chętniej zabierają się za gotowanie – nie bez przyczyny mówi się, że to mężczyzna jest najznakomitszym kucharzem na świecie. Według naukowców to mężczyźni mają o 60% więcej kubków smakowych, niżeli przedstawicielki płci pięknej. Dzięki temu posiadają bardziej wyczulony zmysł smaku. Lecz sprawa płci nie ma tak wielkiego znaczenia, jeżeli ktoś kocha gotować oraz robi to z ogromną przyjemnością, przede wszystkim gotując dla drugiej osoby.