Portal informacyjny. ESKAinfo

Praca w sklepach spożywczych

Praca w sklepach spożywczych

Praca w sklepach spożywczych
Luty 10
00:00 2017
Kazimierz Rokita

Jakże często słyszało się kiedyś opinie, że praca w sklepie jest zajęciem lekkim i przyjemnym. Stoisz lub siedzisz i kasujesz towar, żadna filozofia. Wbrew pozorom, nie jest to tak lekką pracą za jaką uchodzi przez osoby, które nie miały z nią styczności. Uciążliwe bóle nóg, rąk, pleców po latach pracy, wrażliwe, łzawiące oczy od ciągłego przebywania w pomieszczeniu sztucznie oświetlonym. To jedne z niewielu przykładów przypadłości fizycznych, z jakimi borykają się pracownicy sklepów.

Dodatkowo, ilu jest ludzi na świecie tyle charakterów, dlatego bardzo często taki pracownik odczuwa dyskomfort psychiczny. Jest rozdrażniony, poirytowany, zdenerwowany. Wielu klientów żyje jeszcze czasami, gdzie jedyną i najważniejsza wartością było to, że,,klient nasz Pan”. Nie jest to nieprawdziwe przysłowie, gdyż klient powinien być traktowany w sposób mu należyty, z szacunkiem. Ten szacunek powinien być jednak obustronny, bo pracownik sklepu też człowiek i nie musi biegać wokół klienta jak małpka w ZOO.

Pracownik sklepu powinien być kulturalny schludny, uprzejmy i służyć pomocą i radą. W przypadku klienta trudnego, wymagającego trzeba wykazać się cierpliwością i żelaznymi nerwami. Klient to klient, naleź walczyć o jego względy i ogólne samopoczucie. Jak wiadomo, im bardziej usatysfakcjonowany człowiek, tym większe prawdopodobieństwo, że wyda więcej pieniędzy, zwiększy obrót, ale też to, że wróci ponownie i być może poleci sklep innym osobom.

Decydując się na pracę w handlu, w sklepie spożywczym warto zastanowić się, czy to na pewno zawód dla nas, bowiem klienta bardzo łatwo do siebie zrazić, tracąc tym samym szanse na zarobienie pieniędzy.

O autorze

Kazimierz Rokita

Kazimierz Rokita

Podobne artykuły