Portal informacyjny. ESKAinfo

Historia naleśników

Historia naleśników

Historia naleśników
Marzec 21
14:50 2017
Kazimierz Rokita

W Polsce naleśniki uważane są najczęściej za zwykłą, szybką w przygotowaniu potrawę. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z historii tego dania. Jest ona tak długa, że aktualnie ciężko jest określić jej pochodzenie. Niektórzy uważają, że miejscem jej powstania jest Florencja, jednak inne źródła mówią nawet o jej starożytnym pochodzeniu. Pierwsze ciasto naleśnikowe mogło być przygotowane na długo przed uformowaniem się świata, który znamy teraz. Potrawa, która w dzisiejszych domach podawana jest w najprzeróżniejszej konfiguracji, przygotowywana była w wielu kulturach. Naleśniki znane są nie tylko w Europie, ale również m.in w Chinach. Podawane z najróżniejszymi farszami. Możemy ją jeść zarówno na słodko, jak i ze słonymi, ostrymi i innymi dodatkami. W połączeniu z niektórymi tworzy nawet osobne dania. Receptura ciasta na naleśniki zmieniała się na przestrzeni wieków. Nawet dzisiaj istnieje tyle naleśnikowych przepisów, że nie sposób ich wszystkich zapamiętać. Posiada dziesiątki odmian, co sprawia, że możemy przygotowywać ją zależnie od naszych preferencji.

O autorze

Kazimierz Rokita

Kazimierz Rokita

Podobne artykuły